• Erkende opleidingen op MBO en HBO niveau
 • Verder dan alleen opleiden
 • Ruim 60 jaar ervaring
 • Door co-creatie een totaaloplossing

Verzorgende-IG GGZ

Niveau
MBO 3
Duur
15
Erkenning
Crebo 25491
Lesweek
1 bijeenkomst per 14 dagen
Financiering
Subsidie Praktijkleren
Schrijf je direct in

Het beroep

Als verzorgende-IG GGZ heeft u een belangrijke en verantwoordelijke functie in de zorg voor en ondersteuning van mensen met psychische of psychiatrische stoornissen of verslaving. Uw werkzaamheden zijn heel gevarieerd en lopen uiteen. De werkzaamheden verschillen van persoonlijke verzorging tot toezien op medicijngebruik, het bevorderen van zelfredzaamheid en dagbesteding. Deze functie is heel afwisselend, geen dag is hetzelfde.

Na het behalen van de diploma verzorgende IG GGZ kunt u verder werken bij een ggz-instelling, kleinschalige woonvormen, een thuiszorgorganisatie, kliniek voor verslavingszorg. U kunt zelf bepalen wat het beste bij u past.

Korte MBO Opleiding

Uniek aan de erkende opleiding Verzorgende IG van Studiecentrum is de korte studieduur. U kunt in 15 maanden (52 lesweken) uw diploma halen en hierna direct als verzorgende IG aan de slag.

Er is iedere 14 dagen een lesbijeenkomst op school, 1 vaste lesdag webinar en beroepspraktijkvorming. De overige tijd besteedt u aan zelfstudie. De vaste schooldag is dan erg handig voor uw eigen weekindeling. 

Wij zijn ons ervan bewust dat de opleiding een investering in uw toekomst is. Daarom zijn onze mbo-opleidingen erkend door het ministerie van OCW. Dit maakt uw diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt.

 

Erkende opleidingen op MBO en HBO niveau
Verder dan alleen opleiden
Ruim 60 jaar ervaring
Door co-creatie een totaaloplossing
Startdatum
18 december 2017

De korte MBO opleiding Verzorgende-IG GGZ bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van verzorgende IG GGZ in het bijzonder. Met de keuzedelen kunt u zich specialiseren en onderscheiden.

Flexibel studeren

Bij het Studiecentrum krijgt u les van betrokken docenten die de praktijk goed kennen, omdat ze meestal zelf ook in het werkveld werkzaam zijn. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijgt u theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat u leert kunt u dus meteen toepassen.

U volgt een verkorte MBO opleiding bij het Studiecentrum. Intensieve begeleiding van een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens de klassikale en online les, maar ook tijdens uw zelfstudie word u actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg, voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.

Inhoud

Beroepsgerichte Vakken

Als Verzorgende GGZ heeft u een gevarieerde en veelzijdige functie waarin u intensief met veel verschillende mensen omgaat. U leert daarom ook specifiek over GGZ-problematiek en gedrag van mensen. U leert in de opleiding Verzorgende GGZ over o.a. de volgende onderwerpen:

  • Opstellen van zorgplannen
  • Anatomie en psychische / psychiatrische ziektebeelden
  • Verpleegtechnisch handelen
  • Sociale vaardigheden en omgangskunde
  • Persoonlijke verzorging

Generieke vakken

Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van uw MBO diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars). Er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan u interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.

Keuzedelen

Bovenop het basis- en profiel deel kiest u twee vakken waarmee u zich kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee u makkelijker kunt doorstromen naar een MBO 4 opleiding. Uw keuzedelen geven u een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding Verzorgende GGZ kunt u bijvoorbeeld kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • VZO-1:
  Expressief talent, Wijkgericht werken
 • VZO-2:
  Ondernemen mbo, Wijkgericht werken

Geschikte Werkplek

Een belangrijk deel van het leren in het MBO vindt plaats in de praktijk. Ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. De BPV moet worden gevolgd bij een werkgever die door SBB erkend is als leerbedrijf. De werknemer werkt gedurende de gehele opleiding minimaal 24 uren per week in de praktijk.

Toetsing en examinering

Tijdens uw opleiding beoordelen we regelmatig uw studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet u steeds waar u al goed in bent en waar u nog aan moet werken. Zo kunt u zich gericht voorbereiden op de examens. Het onderwijs en de examens bij het Studiecentrum worden uitgevoerd volgens de kaders van Capabel Onderwijs Groep van het officiële kwalificatiedossier Verzorgende IG met crebonummer 25491.

* Het lesgeld van deze opeliding is inclusief alle examens en eenmalige herkansingen van deze examens.

Lesgeld in termijnen
3 termijnen van € 1.217,00
Lesgeld ineens
€ 3.650,00
Leermiddelen en online boekenpakket **
€ 515,00
Vereiste vooropleiding
Werk in een zorginstelling en VMBO(k-g-t) of MBO 2 Helpende Zorg & Welzijn diploma