• Erkende opleidingen op MBO en HBO niveau
 • Verder dan alleen opleiden
 • Ruim 60 jaar ervaring
 • Door co-creatie een totaaloplossing

Zuurstof toedienen voor verzorgende-IG en verpleegkundigen

Niveau
MBO & HBO
Duur
1 dag van 8 uren
Certificering
Bewijs van Deelname
Lesweek
2 dagdelen van 4 uren te verdelen naar voorkeur
Schrijf je direct in

Het beroep

Een verzorgende-IG of verpleegkundige heeft een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn en de gezondheid van zorgvragers. Het is daarom belangrijk om de deskundigheid op peil te houden door de kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Deze bijscholing is speciaal voor verzorgenden en verpleegkundigen die werkzaam zijn in de thuiszorg, gehandicaptenzorg of werken in een verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis. De bijscholing dient als opfriscursus of als verdieping op het diploma Verzorgende of Verpleegkundige. De deelnemer krijgt kennis en inzicht om veilig saturatie te meten en zuurstof toe te dienen.

Deskundigheidsbevordering

Elke werkgever in de zorg wil de kwaliteit en deskundigheid van haar personeel vergroten. Studiecentrum kan snel en deskundig inspelen op ontwikkelingen in de markt en bij zorgwerkgevers op het gebied van deskundigheidsbevordering.

Studiecentrum biedt werkgevers en werknemers bijscholingen en opleidingen. De bijscholingen zijn gebaseerd op erkende mbo- of hbo-opleidingen, waardoor de scholing goed aansluit op de (wettelijke) eisen die gelden in de zorg. Om- en bijscholing van personeel komt niet alleen de kwaliteit van de zorg ten goede, maar zorgt ook voor behoud van personeel wanneer de werknemer toe is aan een vervolgstap in zijn carrière.

Erkende opleidingen op MBO en HBO niveau
Verder dan alleen opleiden
Ruim 60 jaar ervaring
Door co-creatie een totaaloplossing

Inhoud

Het lesmateriaal bestaat onder andere uit de informatie en de protocollen van Vilans. In de bijscholing worden de volgende onderwerpen behandeld:

Zuurstof toedienen

 • Zuurstof toedienen via een zuurstofbril, -katheter en -masker (tracheotomiemasker en venturimasker);
 • Zuurstof toedienen uit een centraal zuurstofsysteem;
 • Zuurstof toedienen uit zuurstofconcentrator;
 • Zuurstof toedienen uit zuurstofcilinder;
 • Zuurstofconcentrator klaarmaken;
 • Zuurstofcilinder klaarmaken.

Theorie

 • De verschillende zuurstofapparatuur, inclusief verschillende zuurstofflessen en de verschillende toedieningswijzen;
 • Veiligheid omtrent ontvlambaarheid zuurstof;
 • Gebruik en aansluiting van zuurstofflessen.

 

Toetsing

De bijscholing wordt afgesloten met een theorie- en een praktijktoets. De deelnemer ontvangt een certificaat van deelname bij afronding van de bijscholing. Op het certificaat staat welke onderdelen de deelnemer heeft gevolgd en er kan worden weergegeven of er voldoende of onvoldoende is gescoord.

Op werk, school of thuis studeren

Deze bijscholing duurt in totaal 8 uur is en is flexibel in te plannen. Dit kan zowel overdag als in de avond. Deelnemers bereiden zich thuis op de training voor. De onderliggende theorie wordt op school besproken. Op de dag van de training is er afwisseling tussen theorie en praktijk. 

Lestijden worden in overleg met de werkgever vastgesteld. Indien de werkgever wenst af te wijken van de duur en/of locatie, kan dit in overleg met Studiecentrum.

** De kosten voor leermiddelen zijn voor de gehele training.

Lesgeld ineens
€ 190,00
Leermiddelen en online boekenpakket **
€ 30,00
Vereiste vooropleiding
Verzorgende IG, MBO-V of HBO-V